Oglinda inteligentă și robotul majordom schimbă modul în care ne facem cumpărăturile
Intel a pus mare accent pe Internetul Tuturor Lucrurilor la ediția de anul acesta a Intel Developer Forum. Printre conceptele prezentate, pe scenă și-au făcut prezența un roboțel, o oglindă inteligentă și un automat cu mâncare și băutură conectat la Internet.
Cu toate că giganți precum Amazon sau Ebay ne-au oferit posibilitatea de a ne face cumpărăturile direct din fața calculatorului, pentru multe persoane, plimbatul prin magazine rămâne o activitate plăcută care, de cele mai multe ori, asigură că produsele pe care le cumpără sunt cele pe care le doresc. Totuși, asta nu înseamnă că mediul comercial offline nu trebuie și el să evolueze.
Vastul Internet al Tuturor Lucrurilor are loc și magazine, hoteluri sau alte spații comerciale și pentru toate dispozitivele pe care acestea le folosesc. Un exemplu foarte bun este oglinda inteligentă dezvoltată de compania Memoi. Aceasta folosește camera Intel RealSense ce poate discerne dimensiunile și distanțele obiectelor pe care le „vede”.
Cu o astfel de oglindă, poți proba mai multe haine fără să te schimbi de mai multe ori. Mai exact, dacă ai fi în cabina de probă a unui magazin de haine și ai proba un tricou verde, această oglindă ți-ar putea arăta cum ți-ar sta cu unul negru sau roșu, iar tu nu vei mai trebui să probezi altă ținută fără să fii sigur că te avantajează.
Oricât de futuristă ar suna, oglinda Memoi există în câteva magazine Nieman Marcus de pe teritoriul SUA și, foarte posibil, se va extinde rapid și către alte lanțuri.
Fotografii realizate cu Fujifilm X-E1, aparat disponibil la F64
Un alt exemplu este automatul cu mâncare și băutură conectat la Internet. Acesta promite o experiență mai interactivă în momentul în care e timpul pentru o gustare înainte de a ajunge acasă pentru cină.
Asta presupune display-uri transparente interactive, dar și camera Intel RealSense care analizează cumpărătorul în funcție de gen și vârstă, pentru a ajuta companiile care se ocupă de aceste automate să ofere produse pe măsura nevoilor. Mai mult, camerele inteligente îi vor lăsa pe utilizatori să aleagă produse fără să atingă vitrinele pe care au mai pus mâinile cine știe cât de mulți oameni.
Aceste aparate conectate la Internet vor împânzi SUA anul viitor, când compania N&W va pune pe piață 5.000 de modele.
Poate cel mai impresionant este, totuși, roboțelul Relay, construit de compania Savioke cu ajutorul tehnologiei RealSense de la Intel. Acesta poate parcurge coridoarele hotelurilor pentru a livra obiecte clienților, de exemplu.
Robotul majordom Relay ar putea ajunge, în cele din urmă, și în spitale, unde ar putea fi trimiși să livreze medicamenele pacienților, sau în magazine.